Blog

Kisah-kisah claim client-client ini membuatkan saya sedar 3 perkara penting...

Hai semua, ini adalah dari pengamatan saya tentang client-client saya sendiri. Pengalaman anda mungkin berbeza dengan saya. Tujuan saya hanya mahu berkongsi pengalaman dengan anda sahaja.

Saya mula berkecimpung dalam bidang takaful ini sejak 2013 lagi dan telah bantu ramai client mendapatkan perlindungan takaful terutamanya dari segi medical card dan hibah takaful. Apa yang saya dapat lihat, benarlah takaful itu adalah satu persediaan. Persediaan dalam menghadapi musibah yang kita jangka boleh berlaku di kemudian hari.

Ada musibah yang datang sangat cepat, tak sampai setahun mencarum takaful dah claim puluhan ribu ringgit dan ada juga yang sudah 10 tahun mencarum, masih tak pernah claim walaupun sekali, termasuklah saya mencarum sejak 2011 dan tak pernah claim dan tak mahu claim. Siapa suka jatuh sakit kan?!

Jadi, jika kita tak diuji dengan sakit, kita patut bersyukur kerana sentiasa dalam keadaan sihat dan secara tak langsung, berpeluang bantu pencarum-pencarum yang lebih memerlukan melalui sistem takaful (konsep tolong-menolong).

Di bawah adalah beberapa claim dari client-client saya sendiri untuk iktibar bersama.

Claim Client 1

Saya mulakan dengan claim client ini. Beliau mula mencarum sejak 2016 dengan caruman RM260 bulanan dan claim pertama adalah pada tahun 2022 (selepas 6 tahun) untuk sakit appendic dan rawatan endometriosis atau seperti cyst di bahagian peranakan. Beliau dan suami memang sudah lama berkahwin dan belum dapat zuriat sehinggalah beliau berjumpa pakar untuk tahu masalah sebenar dan akhirnya buat claim ini kerana masalah ini menjadi salah satu penghalang untuk hamil. Jumlah claim adalah sangat besar dan melebihi keseluruhan caruman bayarannya selama 6 tahun. Itulah kelebihan ada medical card, membantu meringankan beban kewangan ketika memerlukannya.

Alhamdulillah, usaha ini berbaloi kerana baru-baru ini suaminya beritahu saya, isterinya sedang pregnant dan bercadang pula nak mohon plan pre-birth untuk baby nya pula. Jadi, untuk para wanita yang masih bujang atau sudah lama berkahwin tapi masih belum ada rezeki zuriat, berjumpalah pakar untuk mengetahui masalah sebenar dan pastikan juga sudah mohon medical card supaya boleh bantu tanggung kos rawatan. Tempoh menunggu sebelum dibenarkan claim untuk kes seperti ini adalah minima 2 tahun. Mohon awal dan mohonlah medical card dengan saya!

Claim Client 2

Client ini adalah seorang chef masakan western dan owner restoran. Kenal beliau melalui iklan facebook yang saya jalankan ketika itu. Bayaran caruman adalah RM340 bulanan, sejak 2016. Siapa sangka 2 tahun kemudian, masalah running nose dan sering batuk-batuk menyebabkan dirinya terpaksa warded dan operate buang tonsil dan rawatan sinus. Bil rawatan adalah lebih besar daripada total bayaran carumannya selama 2 tahun. Satu lagi bukti takaful medical card membantu anda ‘ada cash’ mencukupi sekiranya perlu buat rawatan dengan segera.

Claim Client 3

Client ini pula adalah seorang pemandu limosin KLIA. Saya sangat respect dengan client ini kerana awareness beliau tentang takaful sangat tinggi. Mula mencarum untuk diri sendiri sejak 2017 dengan caruman RM160 bulanan, kemudian ditambah dengan 2 orang anaknya, setahun kemudian.

Kemudian, Covid-19 melanda dan PKP dilaksanakan, menyebabkan beliau terputus seketika sumber pendapatan. Mujur ketika itu pihak takaful membenarkan permohonan pengecualian sumbangan dengan jaminan sijil takaful kekal aktif untuk tempoh 6 bulan. Selepas 6 bulan, sumber pendapatan masih tidak stabil dan beliau minta pendapat jika perlu stop bayaran. Saya mencadangkan untuk stop bayaran anak-anaknya sahaja tetapi untuk beliau, perlu diteruskan memandangkan risiko pekerjaan beliau adalah agak bahaya.

Beliau menerima cadangan itu dan siapa sangka, pada tahun 2022, beliau terpaksa warded untuk merawat lututnya yang semakin hari semakin sakit akibat memandu terlalu lama. Jika beliau stop bayaran medical card nya, pasti sukar nak dapatkan cash untuk tanggung rawatan itu.

Claim beliau adalah melebihi keseluruhan bayaran caruman bulanannya selama hampir 5tahun. Sekali lagi membuktikan takaful medical card itu adalah satu persediaan. Kini, kesemua 3 orang anak dan isterinya sudah memiliki takaful medical card. Kurang satu perkara perlu dirisaukan jika menghidapi sesuatu penyakit atau terlibat kemalangan.

Claim Client 4

Client ini pula adalah seorang Medical Assistant di hospital. Mula mencarum takaful medical card pada awal tahun 2020 dengan caruman hampir RM400 bulanan, kerana sudah agak berusia. Memang agak berat nak mencarum pada mulanya kerana caruman yang agak tinggi. Tetapi, beliau usaha juga untuk mencarum.

Beliau sudah bekerja di hospital lebih 20 tahun dan sepanjang bekerja di sana, beliau tak pernah ambil cuti sakit dan cuti tahunan pula jarang dihabiskan. Ini menunjukkan beliau sentiasa sihat dan jarang bercuti tanpa sebab. Apatah lagi bekerja di hospital. Pastilah lebih aware dan alert dengan kesihatan sendiri.

Tapi, siapa sangka, pada tahun 2021, kesihatan beliau mulai merosot sehingga menyebabkan kehilangan berat badan yang mendadak. Dilaporkan sakit di bahagian pankreas dan selalu muntah-muntah, tak lalu nak makan. Beliau kemudiannya ke hospital swasta berdekatan untuk dapatkan rawatan pantas tentang sakit beliau. Malangnya, permohonan untuk guna kemudahan medical card di hospital tersebut telah di reject oleh pihak takaful atas faktor tempoh menunggu medical card masih tidak melebihi 2 tahun. Client masih teruskan rawatan kerana sudah tidak mampu menahan sakit lebih lama dan bayar menggunakan duit sendiri. Kos hampir RM4,300.

Kemudian, pihak takaful keluarkan pelbagai borang siasatan untuk mengetahui lebih lanjut sakit dialami itu. Mujur client faham dan beri kerjasama untuk selesaikan siasatan itu dan terbukti, sakit yang dialami itu baru sahaja diketahui menghidapinya. Maksudnya, bukan sakit sedia ada sebelum memohon takaful medical card. Siasatan selesai dan ditutup. Saya bantu beliau untuk buat semula claim yang telah dibayar itu kepada pihak takaful dan ia diluluskan.

UPDATE: Baru-baru ini (June 2023), client ini telah dimasukkan wad ICU di hospital kerana terdapat nanah (abscess) di buah pinggang sebelah kiri. Nanah itu telah pecah sebelum warded lagi dan doktor telah membuat rawatan segera bagi menyedut keluar nanah itu, berjumlah kira-kira 500 cc (500 ml). Jika lambat dikeluarkan, dikuatiri nanah itu akan masuk dalam salur darah dan mencemarkan saluran darah. Ini sangat bahaya dan boleh menyebabkan kematian sekiranya teruk. Alhamdulillah, semua dipermudahkan, nanah itu dapat dikeluarkan dan client kembali stabil. Client masih berada di hospital (ward biasa) menerima rawatan. Bil masih belum diketahui tetapi dianggarkan melebihi RM30,000.

Claim Client 5

Ini pula client cilik, umur hampir 1 tahun. Bapanya adalah kawan saya sendiri dan mohon medical card untuk anaknya sebulan selepas dilahirkan. Caruman bulanan adalah RM150. Genap 8 bulan selepas mencarum, bapanya memberitahu, anaknya perlu dapatkan rawatan lanjut di hospital, selepas berjumpa doktor di klinik.

Anaknya batuk dan selsema yang agak teruk dan terdapat jangkitan kuman di bahagian tengah dalam telinganya, sehingga ada lendiran keluar dari telinga. Saya sendiri tak dapat gambarkan sakitnya bagaimana tapi dengar pun sudah agak mengerikan. Diagnosis dari doktor adalah ‘acute otitis media/ rhinitis. Bil rawatan hospital adalah hampir RM7,000 termasuk rawatan susulan.

3 PERKARA PENTING!

Ada banyak lagi kisah claim client-client saya. Jadi sangat panjang pula post ini jika nak cerita semuanya. Tetapi, dari kisah di atas, ini 3 perkara yang penting dan perkara ini boleh menjadi panduan untuk anda:

 1. Benarlah takaful itu adalah 1 persediaan bagi menghadapi musibah yang mungkin kita tak pernah jangka akan berlaku dan ia boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja.

 2. Ada sebab kenapa seseorang itu (termasuk anda) dipertemukan dengan agent takaful. Allah telah menjentik hati kita untuk bertanya quotation harga dan seterusnya mohon takaful, pasti ada sebabnya. Allah nak memberitahu kita bahawa pada masa akan datang kita bakal perlukan duit yang banyak kerana menghidapi sesuatu penyakit atau terlibat dalam kemalangan. Allah nak kita bersedia lebih awal dengan mohon pelan perlindungan takaful.

 3. Tiada kompromi tentang hal tempoh menunggu 2 tahun yang telah ditetapkan oleh semua syarikat takaful di bawah Bank Negara Malaysia untuk kes penyakit-penyakit berat atau kronik. Siasatan akan dilakukan sekiranya pada pertimbangan pihak takaful, sesuatu penyakit itu boleh jadi penyakit sedia ada atau baru tahu kewujudannya.Namun begitu, untuk sakit-sakit yang bukan kategori kronik contohnya sakit akibat jangkitan kuman/virus, masih dibolehkan untuk claim walaupun tak cukup 2 tahun tempoh menunggu

Jadi, kepada anda yang sedang mencari pelan takaful dan sedang membaca post ini, segerakanlah permohonan takaful itu. Usah bertangguh lagi. Mohon sementara masih diberi kesempatan dan kesihatan yang baik. Mohon dengan saya (En Syubli)!

MEDICAL CARD +
ELAUN HOSPITAL
(PAKEJ PILIHAN)

Rujuk di bawah untuk mengetahui caruman bayaran bulanan bagi pakej takaful medical card + elaun hospital, mengikut umur anda.

Medical Card = membantu anda bayar kos rawatan hospital ketika sakit atau kemalangan

Elaun hospital = duit tunai yang anda akan terima, mengikut bilangan hari, apabila warded di hospital akibat sakit atau kemalangan, sebagai cara penggantian pendapatan (terutama anda yang bergaji harian)
ELAUN HOSPITAL ELAUN HOSPITAL + MEDICAL CARD
A ELAUN HOSPITAL
(Duit tunai diberikan bila warded di hospital)
ANAK:
RM100 - RM500 per hari
DEWASA:
RM100 - RM1,400
per hari
DEWASA:
RM100 - RM1,900
per hari
B PAMPASAN HIBAH
(Cover kematian, pampasan tunai diberikan kepada waris)
RM10,000
MEDICAL CARD
(bantu bayar kos rawatan hospital)
C (tiada) Tanggungan Bilik Wad
RM200 /hari
D Had Claim Tahunan:
RM200,000
E Had Claim Seumur Hidup:
Tiada Had
F Tanggungan Kos Rawatan Hospital:
Deductible300
CARUMAN BAYARAN
Sila rujuk di bawah!
NOTA:
Caruman bayaran yang tertera di bawah hanya sah sehingga 30 Jun 2023 sahaja. Perubahan caruman bayaran akan berlaku mulai 01 Julai 2023 kerana ada beberapa manfaat yang dikemaskini dan dinaiktaraf oleh pihak takaful dan dijangka ada sedikit kenaikan harga. Sekiranya anda berhajat nak memohon sebelum perubahan harga, diminta untuk segerakan permohonan.

Borang Quotation (Elaun Hospita)

Isikan borang di bawah untuk dapatkan sebutharga mengikut umur, pekerjaan dan gaya hidup anda.

"*" indicates required fields

(nombor yang boleh terima call & whatsapp)
(Elaun hospital sebagai pengganti gaji ketika sakit dan warded di hospital - Tips: pilih berdasarkan gaji anda sehari atau lebih tinggi)
Info yang diperlukan untuk kiraan sebutharga:
(mana-mana yang berkaitan)

DIRI SENDIRI
1. Nama:
2. Tarikh Lahir:
3. Merokok / vape?:
4. Pekerjaan:
5. Sektor / Bidang Pekerjaan:
6. Sakit sedia ada (jika ada):

PASANGAN
1. Nama:
2. Tarikh Lahir:
3. Merokok / vape?:
4. Pekerjaan:
5. Sektor / Bidang Pekerjaan:
6. Sakit sedia ada (jika ada):

ANAK 1
1. Nama:
2. Tarikh Lahir:
3. Sakit sedia ada (jika ada):

ANAK 2
1. Nama:
2. Tarikh Lahir:
3. Sakit sedia ada (jika ada):

(Dan seterusnya...)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Share this post

Rakan Niaga Bersama:

Salah satu atau kombinasi company di bawah akan dicadangkan mengikut kesesuaian umur, pekerjaan dan gaya hidup anda.
Syubli.com @ 2024
Made with ❤ by TrustedAgent.com.my
error: Content is protected !!
Manfaat pekerja yang majikan boleh tawarkan kepada pekerja anda
Pelan perlindungan takaful untuk personal dan family. Tekan salah satu menu di bawah ini:
Whatsapp saya!
(En. Syubli)

Pilih topik dan isikan nama serta nombor handphone untuk mulakan perbualan!

Topik & Maklumat Diri

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

DAFTAR SEBAGAI
RAKAN AFFILIATE &
LAYAK TERIMA KOMISYEN
SEHINGGA 25%

Bantu rakan-rakan dan family mohon pelan perlindungan takaful melalui Syubli.com dan terima komisyen sehingga 25%.

Bagaimana Caranya?

 1. Daftar sebagai rakan affiliate melalui borang di bawah untuk dapatkan link referral affiliate milik anda

 2. Share link affiliate anda kepada rakan-rakan, keluarga atau sesiapa sahaja yang berpotensi nak mohon pelan perlindungan takaful

 3. Minta mereka mohon pelan takaful melalui website ini juga supaya kami boleh tracking mereka yang memohon adalah pelanggan affiliate siapa dan anda juga boleh tahu siapa pelanggan di bawah anda, secara bersistem, di dashboard affiliate area

 4. Jika ada pertanyaan, anda tak perlu menjawab soalan mereka. Minta mereka tekan button ‘Whatsapp’ yang disediakan di bawah dan isikan maklumat ringkas. Ia akan membawa kepada aplikasi whatsapp

 5. Jika perlu appointment sama ada secara offline atau online, borang appointment juga disediakan

 6. Setiap pelanggan yang mencarum pelan takaful direct di bawah anda dan permohonannya juga lulus, anda akan menerima komisyen pelanggan direct (Level 1) sebanyak 15% dari caruman bayaran takaful mereka setiap bulan selama 12 bulan (untuk Family Takaful sahaja. Lain-lain, sila rujuk jadual di bawah)

 7. Permohonan untuk diri sendiri juga dikira untuk pengiraan komisyen (Level 1)

 8. Anda juga layak untuk rekrut lebih ramai rakan affiliate di bawah anda dan boleh menerima komisyen tambahan sebanyak 5% di Level 2 dan 5% lagi di Level 3, menjadikan jumlah keseluruhan adalah 25% dari caruman bayaran (untuk Family Takaful sahaja. Lain-lain, sila rujuk jadual di bawah)

 9. Anda boleh monitor pelanggan direct dan indirect anda serta jumlah komisyen yang boleh diperolehi di Affiliate Dashboard
Comm-syublicom
Contoh Ilustrasi Kiraan:
 1. Ahmad berjaya bantu 10 orang dari keluarganya sign-up pelan takaful dengan caruman bulanan RM150/month. Komisyen pelanggan direct (Level 1) = RM150 x 10 x 15% = RM225 bulanan

 2. Kemudian, keluarganya juga berjaya bantu 30 orang rakan-rakan mereka sign-up pelan takaful dengan caruman bulanan RM150/month. Komisyen pelanggan indirect (Level 2) = RM150 x 30 x 5% = RM225 bulanan

 3. Tak terhenti di situ, rakan-rakan mereka itu juga berjaya bantu 60 orang keseluruhan, ahli keluarga mereka sign-up pelan takaful dengan caruman bulanan RM150/month. Komisyen pelanggan indirect (Level 3) = RM150 x 60 x 5% = RM450 bulanan

 4. Keseluruhan komisyen untuk bahagian Ahmad adalah: = RM225 + RM225 + RM450 = RM900 bulanan, selama 12 bulan setiap pelanggan
Jom bermula HARI INI!
Act NOW!

Daftar Rakan Affiliate!

Anda dijemput untuk daftar sebagai rakan affiliate Syubli.com dan layak terima komisyen #kongsirezeki sehingga 25% dari caruman takaful untuk permohonan diri sendiri, family dan rakan-rakan. Hanya di Syubli.com!
(Please, agents are not welcomed!)

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Salam / Hai, boleh kita berjumpa?

Isikan borang di bawah ini untuk kita berjumpa secara depan-depan (KL/Selangor) atau secara online melalui aplikasi Zoom / Microsoft Team bagi penerangan lebih jelas tentang pelan perlindungan takaful yang anda perlukan.

Set Appointment

"*" indicates required fields

(Topik - pilih mana-mana yang berkaitan)
(nombor yang boleh call & whatsapp)
Tarikh*
Cadangan tarikh
Masa:*
:
Cadangan masa
Untuk pilihan face-to-face
This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Syubli.com Tekan sini untuk terima info terkini!
Dismiss
Allow Notifications